( مراسم عروسی در شمال کشور همراه با رسم و رسومات )
ازدواج یکی از مهمترین بخشهای زندگی هر انسانی میباشد که در دین اسلام نیز بارها به آن تاکید شده است. از گذشته تا به امروز فرهنگ و رسوم مختلفی در این زمینه رواج داشته است که برخی از این رسوم هنوز هم درشهرها و روستاهای مختلف اجرا میشود. با توجه به موقعیت جغرافیایی و اقوام مختلفی که در سرزمین ما ساکن هستند، تفاوت وتمایزهایی دراین سنت و رسومات وجود دارد.
تیم تشریفات عروسی وخدمات مجالس لشکری به آیین ورسومات شما احترام گذاشته و از جشنهای سنتی و رسومات مختلف حمایت میکند و در این مقاله قصد داریم به فرهنگ و آیین مردم شمال کشور در برگزاری مراسم ازدواج از زمان خواستگاری تا جشن و مراسم عروسی در شمال کشور اشاره کنیم .
البته باید به این نکته توجه داشت که استانهای شمالی کشور شامل گیلان، مازندران و گلستان می باشد و طبیعتا هم جواری این استانها با یکدیگرباعث تشابه درفرهنگها شده است و لذا اکثر مراسمات آنها شبیه هم میباشد. اما برای اینکه این مقاله خارج از حوصله شماعزیزان نباشد، ما رسومات استان مازندران و گیلان را مورد بررسی قرار میدهیم. همراه ما باشید.
مراسم خواستگاری، ازدواج و عروسی در استان مازندران
خواستگاری توسط اقوام نزدیک داماد از خانواده دختر صورت میپذیرد. زمانی که خانواده دختر مایل به این ازدواج و نظر مثبتی نسبت به خانواده داماد داشته باشند، اجازه خواستگاری رسمی به آنها داده میشود. به مراسم خواستگاری درگویش مازنی “اره گیرون” یا همان بله برون میگویند. دراین مراسم مادر داماد انگشتری را به عنوان نشان به دست عروس کرده و بزرگترهای مجلس میزان مهریه وشیربها و جهیزیه را تعیین میکنند. در این مراسم ، همچنین درباره مدت زمان نامزدی نیز صحبت میکنند. و معمولا نامزدی بین 6ماه تا 2سال به طول میانجامد.
چندین روز قبل از جشن عروسی خانمی از اقوام داماد به عنوان “خور گیر” انتخاب میشود و این شخص به منزل اقوام رفته و خبر برگزاری عروسی را به آنان میدهد.
پس از اینکه خیشاوندان از برگزاری جشن عروسی مطلع میشوند، کمکهای خود را که به سوری معروف است در سینیهای مسی قرارداده و با پوشاندن آنها با پارچههای رنگی، به منزل داماد میروند. جهاز عروس نیز یک روزقبل روز عروسی به خانه داماد برده میشود.
مراسم عروسی در شمال کشور؛ استان مازندران
برگزاری حناونه شو یا همان مراسم حنابندان، یکی از واجبات مراسم عروسی مازندرانی است. این مراسم معمولا درخانه عروس برگزاز میشود و اکثرمهمانها دخترو پسران دم بخت میباشند. در مراسم حنابندان داماد به همراه دوستان خود، چندین مجمعه میوه، شیرینی، حنا و هدایایی برای عروس به خانه آنها رفته و پس از پیشکش کردن هدایا به رقص وپای کوبی میپردازند.
بعداز مراسم حنابندان نوبت عاروسی میباشد. در مراسم عروسی پدر عروس، نانی را با یک شال سفید و یا سبز بر کمر عروس میبندد و این نماد برکت میباشد. مردم خوب مازندران بر این باور هستند که با این کار فرزند اول عروس پسرخواهد شد و خیر و برکت را برایش به ارمغان میآورد.
در ادامه این مراسم زیبا، دردست کودکی آیینهای قرار داده و به سوی خانه داماد حرکت میکنند. ضمن انجام پایکوبی و رقص معروف تک دست، داماد نارنج، سیب و یا اناری را به سمت عروس پرت میکند که این نیز درفرهنگ آنها خوش یمن بوده و شگون دارد.
سرآخر وقتی تمام مهمانها خانه داماد را ترک میکنند، شخصی به عنوان عروس مار در خانه داماد میماند تا با مهیا کردن صبحانه صبح فردای عروسی از خانواده داماد وعروس پذیرایی کند.
مادر عروس نیز فردای عروسی اقوام خود را برای شام دعوت کرده و دستمال کوچکی را که با گلاب خوش عطر و بو شده است به اقوام هدیه داده و رونما دریافت میکند.
تیم تشریفات عروسی و خدمات مجالس لوکس لشکری، در برگزاری مراسمات تمامی تلاش خود را میکند که به رسومات، متناسب با قومیت افراد بپردازد.
عروسی در شمال کشور؛ استان زیبای گیلان
بسیاری از رسومات استانهای گیلان و مازندران مشابه هم میباشند. در ادامه این مقاله به شرح مختصری از رسوم گیلانیان درباره ازدواج میپردازیم.
به خواستگاری درگیلان زنخواهی میگویند. خانواده پسر برای مراسم بلهبرون و یا صورت گیری، به خانه دختر میروند و بعد از اینکه از عروس خانم و خانوادهاش جواب مثبت دریافت کردند، نوبت به مراسم اسباب واچینی میرسد.
در این مراسم خانواده داماد به همراه عروس و خانوادهاش به بازار رفته و لوازم ضروری برای عروس و داماد را خریداری کرده و سپس مراسم شیرینی خوران را برگزارمیکنند. درگیلان کلیه هزینههای برگزاری مراسم شیرینی خوران به عهده خانواده دختر میباشد. گیلانیها یک رسم نسبتا جالب نیز دارند و آن است که تا زمان مراسم عروسی، داماد حق ندارد درمنزل عروس بماند و به اصطلاح دومازن مادرون میگویند و داماد اگر میخواهد بماند، باید یک بهانه برای ماندن داشته باشد. از این روشخصی کفشهای داماد را پنهان میکند.
قبل از مراسم نامزدی، مراسی به عنوان چادرواچینی یا همان بریدن چادر عروس نیز برگزارمیشود . در گیلان نیز مشابه مازندران مراسم حنابندان و عروسی و پاگشایی عروس وداماد انجام میشود. درتمام مدتی که در دوران نامزدی میباشند به عنوان عیدنوروز، عیدقربان، شب یلدا وسایر جشنها هدایایی برای عروس باید تدارک دیده شود.
خدمات عروسی وتشریفات مجالس لوکس لشکری برای تمامی زوجهای جوان آرزوی خوشبختی داشته و بهترینها را متناسب با سنتها و رسوم قومیتهای مختلف برای شما عزیزان تدارک دیده است.
امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید. منتظر قسمتهای بعدی این مقاله، تحت عنوان مراسم عروسی در قومیتهای مختلف باشید.
بدون دیدگاه