( قوم بلوچ و مراسم ازدواج در آن )
ازدواج یکی از سنتهای ویژهای است که در سراسر دنیا برگزاری آن از جایگاه و اهمیت ویژهای برخوردار است.
مردم کشور عزیزمان نیز بسیار به این مجالس ارج نهاده و سعی در برگزاری مجلل مراسم ازدواج و عروسی خود دارند. ازگذشته تا به امروزدر تمامی نقاط ایران، مراسم ازدواج خاصی مرسوم میباشد که متمایز با رسومات سایر مناطق است.
تشریفات و تشریفات عروسی لوکس لشکری، به تمامی این رسومات احترام گذاشته و در تلاش است که مراسم و سنتهای تمامی استانهای کشورمان را به شما معرفی کرده و متناسب با قومیت و نژاد شما عزیزان به بهترین نحو ممکن مجالس عروسی و نامزدی شما را برگزار کند تا شبی به یادماندنی را در تشریفات مجالس لوکس لشکری تجربه کنید.
در این مقاله به بررسی سنتها و رسوم قوم بلوچ و مردم خونگرم آن خواهیم پرداخت، همراه ما باشید.

قوم بلوچ و مراسم ازدواج در آن
بلوچها نیز مانند سایر اقوام ایرانی، برگزاری جشن عروسی برایشان مهم بوده و به بهترین نحو ممکن آن را برگزار میکنند. جشن عروسی آنها گاهی ممکن است به هفت شبانه روز به طول می انجامد.از آنجایی که برخی از مردم قوم بلوچ ، در نزدیکی مرز پاکستان و افغانستان زندگی میکنند، در آداب و رسوم ازدواج نیز شباهتهایی به این دو کشور همسایه دارند.
مردمان بلوچ مسلمان بوده و اکثر سنی هستند. نکته جالبی که وجود دارد این است که در سنتهای قوم بلوچ ، سفره عقد و جهیزیه مرسوم نمیباشد. فصل مناسب ازدواج و برگزاری جشنعروسی در فرهنگ قوم بلوچ ، فصل بهار میباشد و جشن عروسی آنها معمولا از فروردین ماه تا شهریور ماه برگزار میشود. در ادامه مقاله به رسومات مردم قوم بلوچ اشاره خواهیم کرد.
رسم و رسوم عروسی در قوم بلوچ
گِندونِن
در اینمراسم بزرگان خانواده پسر نزد خانواده عروس رفته و خواستگاری را مطرح میکنند. گاهی حتی برای مراسم خواستگاری صد مرد از ایل که شامل: کدخدا و سایر بزرگان میباشند در این مراسم همراه خود میبرند. بعد از اینکه از تمایل خانواده دختر به این وصلت آگاه شدن مراسم حلقه کنان را برگزار کرده و داماد حلقه طلا و ساعت به عروس هدیه میدهد.
هبر جنی
هبرجنی درواقع همان مجلس بله برون مییاشد که عروس به طور قطعی پاسخ مثبت خود را اعلام میکند و به رقص وشادی میپردازند.
بربندبال
در این مراسم اقوام درجه یک و بسیار نزدیک شرکت کرده و میزان مهریه را تعیین میکنند. در میان قوم بلوچ معمولا مهریه وجه نقد میباشد. در برخی مناطق مهریه گاهی نخل و درخت خرما میباشد.
مهریه اگر طلا در نطر گرفته شود بیست مثقال و یا ۲ کیلو طلا میباشد. در این مراسم تاریخ جشن عروسی نیز مشخص میشود که معمولا فصل بهار و تابستان میباشد.

قوم بلوچ و مراسم ازدواج در آن
جل بندی
جل به پارچه دست دوز شده میگویند که طبق سنتهای قوم بلوچ ، آینه دوزی و سوزن دوزی شده است. روز اول عروسی با جلبندی شروع میشود و پردههایی از جل تهیه کرده و آویزان میکنند.
در مراسم جل بندی نیز اقوام درجه یک شرکت میکنند و جلها را یه دوطرف دیوارها وصل میکنند که آراستگی ظاهری بسیارزیبایی پدید میآورد.
حنادوزکی
این مراسم به صورت خصوصی میباشد و به نحوی پنهانی برگزار میشود و به مانند حنابندان در سایر شهرها می باشد. در این مراسم، اقوام هدایایی به عروس وداماد میدهند و این هدایا ثبت میشود و سرآخر دست عروس و داماد را حنا میگذارند.
حنا راستکی
چند روز بعد از مراسم حنا دوزوکی نوبت مراسم حناراستکی فرا میرسد که همان حنابندان به شکل رسمی تر میباشد. جهیزیه عروس در لین مراسم آماده میباشد و شب حنابندان تاصبح به شادی و شور و هیجان سپری میشود.
سرآپی و مشاطه
قوم بلوچ عروس را نزد داماد نمیبرند و مانند سایر اقوام ایرانی عروس کشان ندارند. مراسم سرآپی در واقع همان حمام بردن عروس و داماد میباشد که در سایر اقوام به حمام عروسی معروف میباشد. مشاطه نیز به آرایشگر گفته میشود که عروس و داماد را آراسته و پیراسته میکند.
شبیک جایی
زمانی که خطبه عقد بین زوجین جاری شد، نوبت به مراسم شب یک جایی میشود. بعد از مراسم دختر و پسر در خانه پدرزن میمانند و زندگی زناشویی خود را آغاز میکنند، به طور معمل آنها چهار روز در خانه پدر عروس میمانند.
مبارکین صبا
فردای مراسم شب یکجایی اقوام عروس وداماد برای تبریک به خانه پدر عروس رفته و ضمن تبریک هدایایی به تازه عروس و داماد پیشکش میکنند. بعد از چهار روز عروس و داماد به خانه پدر داماد رفته و مهمانی در آنجا برگزار میشود که اقوام آنها نیز دعوت هستند.
تشریفات و خدمات مجالس لوکس لشکری از شما عزیزان خواشمند است که قبل از برگزاری جشن عروسی خود حتما درباره رسم و رسومات خاص خود با تیم پشتیبانی و مشاوره لوکس لشکری صحبت کنید، تا باتوجه به رسومات شما، بهترینها را برایتان تدارک ببینیم.
برای خواندن قسمت بعدی این مجموعه، اینجا کلیک کنید.
بدون دیدگاه