( ایل بختیاری و رسم و رسوم ازواج در آن )
ازدواج یکی از سنتهای نیک و پسندیده میباشد و برگزاری جشن عروسی در سراسر دنیا از اهمیت ویژهای برخوردار است. خدمات عروسی وتشریفات مراسم ومجالس لشکری با بیش از 17سال سابقه درخشان در برگزاری مراسم و مجالس عروسی، آماده خدمت رسانی به تمامی عزیزان با قوم و نژادهای گوناگون ایرانی میباشد.
در مقاله قبلی با موضوع مراسم عروسی در شمال کشور و آیین و آداب خاص شمالی های عزیز برای برگزاری مجالس پرداختیم. دراین مقاله سعی می خواهیم شما عزیزان را با فرهنگ ورسوم ایل بختیاری و برگزاری مراسم عروسی وازدواج این عزیزان آشنا کنیم. همراه ما باشید.
بختیاریهای عزیز در واقع لر میباشند و زندگی عشایری داشته و همواره درحال کوچاند. زندگی آنها پراز رنگ، زیبایی و فراز و نشیب است. ازدواج در ایل بختیاری آداب و رسوم خاص خود را داشته و خانواده تاثیرگذارترین عنصر در این امر مهم میباشد که در کلیه امور نقش بسزایی دارد.

ایل بختیاری
انتخاب همسر در ایل بختیاری
- ازدواج به سبک ناف برون
وقتی زمان تولد دختر و پسری با یکدیگر همزمان میشود، ناف دختر رابه نام پسر میبرند و زمانی که دوره بلوغ را طی کردند، به عقد هم درمیآیند. در ایل بختیاری دختر و پسر بعد از بزرگ شدن هیچ حق اعتراضی دراین زمینه ندارند و این تصمیم را بزرگترهای برای آنان میگیرند.
- ازدواج خون بس
زمانی که نزاع و درگیری بین دو طایفه ایل بختیاری پیش میاید و کسی کشته میشود، بزرگان مجلس و طایفه برای اینکه صلح برقرار شود، نزدیکترین دختر به قاتل را به عقد پسری از خانواده مقتول درمیاورند، از این رو به این روش خون بس میگویند.
- ازدواج گا به گا
اگر در خانواده عروس و یا داماد دختر و پسر دم بختی باشد، اورا به عقد خواهر و یا برادر خود تشویق میکند. ازدواج به این شیوه در ایل بختیاری بسیار مرسوم میباشد.
- ازدواج فامیلی
در این روش دختری از ایل و طایفه خود را برای ازدواج انتخاب میکنند و پیوندهای خویشاوندی محکمتر میشود.
- ازدواج هم بهری
اگر پسری در یک خانواده از دوران کودکی کار کند، پدر دختر میتواند بدون گرفتن شیربها رضایت به ازدواج آن پسر با دخترش را بدهد.

ایل بختیاری
در ایل بختیاری به مراسم خواستگاری گوش ورداری میگویند و وظیفه گوش ورداری به عهده پدر ومادربزرگمیباشد. اگر دامادغریبه باشد این وظیفه به دوش یکی از خانمهای فامیل داماد محول میشود و مخفیانه باید نظر خانواده عروس را جویا شود.
به بله گرفتن در ایل بختیاری زون گشون گویند و به این صورت است که خانواده داماد قاطری را برای خانواده عروس میفرستد و اگر قاطر را بار نفرستادند یعنی نظرشان مثبت است. سپس خانواده عروس باید زمان عقد ومراسم را تعیینکنند. این روز نباید در روزهای سعد و ایام سوگواری باشد.
خانواده داماد با نواختن ساز و دهل و آواز معروف دوالالی با شادی به سمت منزل عروس میروند و در مسیر، افراد بزرگتر سوار بر اسب میشوند و چندین گوسفند برای پیشکش میبرند.
پس از تعیین شیربها و مهریه، داماد به دست بوسی پدر عروس میرود و بعد از توافق کردن درباره مسائل مختلف، عقد انجام میشود. درپایان قندی برای شیرین بودن کام عزیزان و زندگی عروس و داماد شکسته میشود وبه این مراسم قند اِسکنون میگویند.
در ایل بختیاری در زمان نامزدی، عروس یکقالی میبافد. زمانی که بافتن قالی به اتمام رسید نوبت برگزاری مراسم عروسی است و این قالی نشان از هنر وسلیقه عروس است.
وقتی صبح روز جشن عروسی فرا میرسد، داماد در طایفه خود”اوزی” که نوعی کمک خرج عروسی از قبیل؛ گوسفند و بز میباشد، جمع آوری میکند. بعد از این مراسم اقوام داماد با رقص و شادی و پایکوبی به منزل عروس میروند. عروسی در ایل بختیاری با سرو ناهار انجام میشود و تا هنگام ظهر رقص و شادی ورقصهای محلی ادامه دارد.
بعد از مراسم جشن عروسی در اقوام بختیاری نیز مراسماتی چون پاگشا، روگشون و آش دم برگونی انجام میشود.
امیدواریم از خواندن این مقاله که توسط تیم تشریفات عروسی و خدمات مجالس لوکس لشکری تالیف شده است لذت برده باشید. با آرزوی موفقیت و سلامتی برای تمامی زوجهای جوان، منتظر قسمت بعدی این مقاله باشید.
بدون دیدگاه